Magazyn Zmiany, maj/02
12,4 proc. – tyle w kwietniu wyniósł wskaźnik inflacji rok do roku. Względem marca ceny poszybowały w górę o 2 proc.
W zatrważającym tempie drożeją produkty spożywcze. Analitycy Pekao BP zwracają uwagę, że w ciągu miesiąca cena mięsa poszła średnio o 8,5 proc., ale jeszcze więcej trzeba płacić za drób (wzrost o 14,4 proc.) i wieprzowinę (12,1 proc.). Dużo więcej płacimy a jaja (7,5 proc.), cukier (8,8 proc.), mąkę (5,9 proc.) i pieczywo (5,7 proc.).
“Kiedyś takie podwyżki by szokowały w skali całego roku. Teraz dotykają nas z miesiąca na miesiąc” – mówią eksperci cytowani przez Money.pl, dodając: “Tak duże zmiany są konsekwencją szoku na globalnych rynkach po ataku Rosji na Ukrainę, a podobne zmiany cen obserwujemy w całej Europie Środkowo-Wschodniej. W ujęciu rok do roku ceny żywności rosną już o 12,7 proc., a sytuacja na rynkach globalnych wskazuje na potencjał do ich przyspieszenia powyżej 15 proc.”.
Specjaliści wyjaśniają, że przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele – wojna na Ukrainie to jeden z nich, ale do niego dołożyć trzeba drożejące koszty produkcji, zwiększony popyt na mięso przy spadku produkcji, a także susza, na którą od kilku sezonów narzekają rolnicy. Będzie ona skutkować dalszym wzrostem cen pasz, a także owoców i warzyw.
Co nas czeka? Ekonomiści nie są, niestety, optymistami i przewidują dalszy wzrost cen, w tym żywności. Zdaniem analityków Credit Agricole szczyt odnotujemy w ostatnim kwartale, a inflacja dobije do 19 proc.